Muslimit uskovat, että olemassaololla ja koko luomakunnalla on tarkoituksensa ja että rakastava ja armollinen Luoja, joka antoi kaikelle elämän, on myös antanut syyn kaikelle olemassa olevalle.
“Sano: “Hän, Jumala on yksi, ainoa Jumala, kaikkivaltias. Hän ei ole (toista) synnyttänyt eikä ole (toisesta) syntynyt. Ketään ei ole Hänen vertaistaan.”” (Koraani 112: 1-4)
"Parhaat ihmiset ovat niitä, jotka tuovat eniten hyötyä muulle ihmiskunnalle." (Profeetta Muhammed)
About us
Discover Islam Society is a non-profit organization founded in 1987 by a small group of men in Bahrain with the aim of inviting and educating their fellow countrymen and expatriates about Islam. The organization has grown tremendously over the past three decades with hundreds of volunteers and dozens of staff working from several locations. It has become one of the leading Islamic organizations in the Kingdom of Bahrain and its influence extends far beyond the shores of these Islands.
Our mission is to educate and invite people to Islam and become an authentic source for information on Islam. We endeavour to Highlight Islam as a way of life, a belief system, and Civilization that inherently benefits Humanity.
Contact us
Office 201 - Second Floor Al Baraka Building Building 103 - Road 1802 Block 318 - Manama Kingdom of Bahrain
Islam tarkoittaa yksinkertaisesti rauhan löytämistä – rauhaa Jumalan kautta, rauhaa oman itsensä kanssa ja rauhaa Jumalan luomakunnan kanssa. Ihminen voi saavuttaa tämän rauhan antautumalla Jumalan uskoon ja ottamalla vastaan Hänen johdatuksensa.
Islam ei ole uusi uskonto. Muslimit uskovat, että islam on sama totuus, jonka Jumala on lähettänyt kaikkien profeettojen kautta jokaiselle kansalle. Koko maailman väestöstä viidesosa on muslimeja, ja heille islam ei ole vain uskonto, vaan kaiken kattava elämäntapa.
Muslimit edustavat kaikkia etnisyyksiä, kansallisuuksia ja kulttuureita. Heillä on erilaisia kieliä, ruokakulttuureita, pukeutumistapoja ja perinteitä. Muslimit saattavat olla erilaisia myös siinä, miten he harjoittavat islamia. Eroavaisuuksista huolimatta he kaikki pitävät itseään muslimeina.
Islam käsitteenä tarkoittaa sitä, että hyväksyy Jumalan herruuden korkeimmaksi auktoriteetiksi. Tämä ei tarkoita, että ihmisen tulisi luopua omasta kulttuuristaan tai perinteistään. Sen sijaan hänen tulisi hyväksyä islamin yksinkertaiset ja loogiset periaatteet, joiden myötä ihminen voi saavuttaa rauhan ja parantaa elämänlaatuaan.
Alle 20 % koko maapallon muslimiväestöstä asuu arabimaissa. Viidesosa muslimeista asuu Saharan eteläpuolella, ja maailman suurin muslimiyhteisö on Indonesiassa. Muslimeja asuu laajalti myös Aasiassa, ja lähes kaikki Keski-Aasian valtiot ovat pääosin muslimimaita. Suuria muslimivähemmistöjä elää myös Kiinassa, Intiassa, Venäjällä, Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.
Mihin muslimit uskovat?
Muslimit uskovat Yhteen, Ainutlaatuiseen ja Armolliseen Jumalaan, jota ei voi verrata mihinkään tai rinnastaa kehenkään. Hän on maailmankaikkeuden Luoja, Ylläpitäjä ja Vaalija.
Muslimit uskovat myös Jumalan luomiin enkeleihin ja profeettoihin, joille Jumala on antanut ilmestyksiä ja lähettänyt heidän kauttaan Sanansa ihmisille. Muslimit uskovat myös kuolemanjälkeiseen elämään ja tuomiopäivään, jolloin ihmiset joutuvat teoistaan tilille sekä Jumalan määräämään kohtaloon niin hyvässä kuin pahassa.
Muslimit uskovat, että Jumala lähetti profeettansa ja lähettiläänsä kaikille kansoille. Koraanissa mainittuja Raamatun profeettoja ovat muun muassa Aatami, Henok, Nooa, Aabraham, Loot, Ismael, Iisak, Job, Hesekiel, Jaakob, Joosef, Joona, Jetro, Mooses, Aaron, Elia, Elisa, Daavid, Salomon, Sakarja, Johannes Kastaja ja Jeesus. Rauha olkoon kaikkien heidän yllä.
Jumalan viimeinen viesti ihmiskunnalle välitettiin arkkienkeli Gabrielin kautta ilmestyksenä viimeiselle profeetalle Muhammadille (rauha ja Jumalan siunaus hänelle). Se vahvisti ja viimeisteli kaikki aikaisemmat ilmestykset, jotka välittyivät ihmiskunnalle Jumalan profeettojen kautta.
Muslimiksi tullaan uskomalla ja tunnustamalla, ettei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja että Muhammad on Jumalan lähettiläs. Tällä uskontunnustuksella julistetaan usko kaikkiin Jumalan sanansaattajiin ja heille ilmoitettuihin kirjoituksiin.
Kuka on Allah?
Allah on arabiankielinen sana, jonka suora käännös suomen kielessä on Jumala. Muslimit uskovat ja palvovat samaa Jumalaa kuin juutalaiset ja kristityt. Jumala sanoo Koraanissa:
”Väitelkää Kirjan saaneiden kanssa sovinnollisesti – tämä ei koske niitä, jotka tekevät pahaa – ja sanokaa: ‘Me uskomme siihen, mitä meille on lähetetty ja mitä teille on lähetetty. Meidän Jumalamme ja teidän Jumalanne on yksi, ja me alistumme Hänelle.’” (Koraani, 29:46)
Allah on sanana ainutlaatuinen – sillä ei ole monikkomuotoa, eikä se viittaa sukupuoleen. Allah on sanana ollut olemassa jo ennen Muhammadin aikaa, ja Jumalan eri lähettiläät, kuten Daavid, Mooses ja Jeesus käyttivät sitä muodoissa El, Elah tai Elohim.
”Hän on Jumala; ei ole muuta jumalaa kuin Hän. Hän tietää niin salaisuudet kuin julkisetkin asiat ja Hän on Armelias, Armahtaja.” (Koraani, 59:22)
”Hän on Jumala, ei ole muuta jumalaa kuin Hän: Kuningas, Pyhä, Rauha, Suojelija, Vartija, Mahtava, Väkevä, Majesteettinen. Jumala on niiden yläpuolella, joita he asettavat Hänen rinnalleen!” (Koraani, 59:23)
”Hän on Jumala, Luoja, Laatija, Muovaaja. Hänelle kuuluvat kaikki kauneimmat nimet, ja kaikki, mikä on taivaassa ja maassa ylistää Häntä. Hän on Mahtava, Viisas.” (Koraani, 59:24)
Mikä on elämän tarkoitus?
Muslimit uskovat, että olemassaololla ja koko luomakunnalla on tarkoituksensa ja että rakastava ja armollinen Luoja, joka antoi kaikelle elämän, on myös antanut syyn kaikelle olemassa olevalle.
”Jotka muistavat Jumalaa seisoessaan, istuessaan ja maatessaan ja miettivät taivasten ja maan luomista sanoen: ’Herra, Sinä et ole luonut tätä turhaan. Kunnia olkoon yksin Sinulle! Suojele meitä Tulen kärsimykseltä!’” (Koraani, 3:191)
Me ihmiset olemme Jumalan luomistyön huipennus ja meidän elämällämme on vain yksi ja ainoa tarkoitus: Jumalan, Luojamme palvonta.
”Totisesti, Minä olen Jumala, eikä ole muuta jumalaa kuin Minä. Joten palvo Minua ja suorita rukouksesi Minun muistamiseksi.” (Koraani, 20:14)
Palvonta on muslimeille paljon muutakin kuin rituaaliset rukoukset. Toisten auttaminen, hyvän tekeminen, pahasta poissa pysyminen, ystävällisyys ja kiltteys, anteliaisuus sekä huomaavaisuus ovat kaikki palvonnan tekoja. Palvontaa on myös hankkia elanto rehellisesti ja pysytellä totuudessa vastoinkäymistenkin kohdatessa.
Islamissa palvontaa on myös pitää huolta itsestään ja vanhemmistaan, sisaruksistaan, yleisesti vanhuksista, perheestä ja yhteisöstä. Muslimit siis ymmärtävät, että sisäinen rauha, tyytyväisyys ja aito onnellisuus voidaan saavuttaa vain muodostamalla yhteys Luojaan.
Kuka oli Muhammad?
Muhammad (rauha olkoon hänen kanssaan) syntyi Mekassa vuonna 570 aikana, jota Euroopassa kutsutaan keskiajaksi. Hän oli Aabrahamin vanhimman pojan, Ismaelin jälkeläinen.
Muhammadin vanhemmat kuolivat, kun hän oli vielä pieni, ja nuoruudessaan hän toimi paimenena. Aikuisena Muhammad tuli tunnetuksi rehellisyydestään, anteliaisuudestaan ja vilpittömyydestään, ja niinpä hänelle annettiin lempinimi al-Amin, joka tarkoittaa ”luotettavaa”.
25-vuotiaana Muhammad meni naimisiin Khadijan kanssa, joka oli kunnioitettu ja menestyvä liikenainen. Heille syntyi kaksi poikaa ja neljä tytärtä. Muhammadin ja Khadijan avioliitto oli ihanteellinen ja he elivät yhdessä onnellisina.
Muhammad oli syvällinen luonne ja vastusti kansansa julmia tapoja ja moraalittomuutta. Hänellä oli tapana toisinaan vetäytyä pohdiskelemaan Hira -nimiseen luolaan, joka sijaitsi Mekan laitamilla Valon vuorena (arabiaksi Jabal an-Nur) tunnetun vuoren huipulla.
Kuinka Muhammadista tuli Jumalan sanansaattaja?
Kun Muhammad oli 40-vuotias, sai hän tuossa luolassa mietiskellessään ensimmäisen ilmestyksensä enkeli Gabrielin kautta. Siitä päivästä lähtien enkeli Gabriel ilmoitti Muhammadille Jumalan Sanaa 23 vuoden ajan, ja näistä ilmestyksistä on koottu muslimien pyhä kirja, Koraani.
Muhammad alkoi kertoa Jumalan lähettämistä ilmestyksistä Mekan asukkaille. He kuitenkin palvoivat vielä patsaita, eivätkä hyväksyneet Muhammadin kutsua alkaa palvomaan vain yhtä Jumalaa. He vastustivat Muhammadia ja hänen seuraajiaan kaikin tavoin. Nämä varhaiset muslimit kärsivät rajusta vainosta.
Vuonna 622 Jumala antoi muslimeille käskyn muuttaa Mekasta Medinaan. Tästä historiallisesta siirtolaisuusliikkeestä, jota kutsutaan arabiaksi sanalla hijra, alkoi islamilaisen ajanlaskun ensimmäinen vuosi. Muhammad ja hänen seuraajansa löysivät Medinasta turvallisen asuinpaikan, jossa muslimiyhteisö jatkoi kasvuaan.
Medinaan muutosta kului monia vuosia ennen kuin profeetta Muhammad ja hänen seuraajansa palasivat takaisin Mekkaan ja sopivat eripuransa vihollistensa kanssa. Muslimit ottivat Kaaban – eli Aabrahamin rakentaman pyhäkön – uudeksi rukoussuunnakseen, poistivat sen sisältä palvonnan kohteena olleet patsaat ja pyhittivät sen vain yhden Jumalan palvontaan. Ennen kuin profeetta Muhammad kuoli 63 vuotiaana, suurin osa Arabian niemimaalla asuvista ihmisistä oli hyväksynyt islamin uskonnokseen. Vain yhden vuosisadan aikana islam levisi myös lännessä Espanjaan ja idässä jopa Kiinaan asti.
Miten islamin leviäminen vaikutti maailmaan?
Muslimiyhteisö jatkoi kasvuaan profeetta Muhammedin kuoleman jälkeen. Muutaman vuosikymmenen aikana valtava määrä ihmisiä kolmella mantereella – Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa – valitsi islamin elämäntavakseen.
Yksi syy islamin nopeaan ja rauhanomaiseen leviämiseen oli sen opin puhtaus – islam vaatii uskoa vain yhteen Jumalaan. Tämä yhdessä islamilaisten arvojen, kuten tasa-arvon, oikeuden ja vapauden käsitteiden kanssa johti yhtenäisen ja rauhanomaisen yhteisön syntymiseen. Ihmiset saivat vapaasti matkustaa Espanjasta Kiinaan ilman pelkoa ja ylittämättä rajoja.
Miljoonien ihmisten omaksuessa islamin, he toivat mukanaan muinaisten sivilisaatioiden, kuten Egyptin, Kreikan, Intian, Persian ja Rooman perinnön. Muslimit vaalivat näiden kulttuurien tietoa ja näkivät suurta vaivaa säilyttääkseen niiden kirjastot ja osoittaakseen kunniaa näissä kaupungeissa asuneille oppineille ja tutkijoille.
Monet muslimitutkijat matkustivat näihin kaupunkeihin etsimään tietoa. He käänsivät arabiaksi filosofisia ja tieteellisiä teoksia muun muassa kreikasta, pahlavista (esi-islamilainen Persian tieteellinen kieli), sanskritista (muinainen intialainen kieli) ja syyrialaisista kielistä (idän oppineiden kristittyjen kieli). Tämän seurauksena arabiasta tuli maailman akateeminen kieli, ja ihmiset muuttivat kaikkialta maailmasta opiskelemaan muslimiyliopistoissa.
Vuoteen 850 mennessä suurin osa Aristoteleen filosofisista ja tieteellisistä teoksista, valtaosa Platonin ja Pythagoraan koulun teoksista sekä kreikkalaisista tähtitieteen, matematiikan ja lääketieteen tärkeimmistä teoksista, kuten Ptolemaioksen Almagest, Eukleideen elementit sekä Hippokrateen ja Galenoksen teokset, oli käännetty arabian kielelle. Lisäksi tärkeitä tähtitieteen, matematiikan ja lääketieteen teoksia käännettiin pahlavista ja sanskritista. Seuraavien 700 vuoden ajan arabiasta tuli maailman tärkein tieteellinen kieli, jonka ansiosta suuri osa antiikin viisaudesta ja tieteistä säilyi seuraaville sukupolville.
Islamilaisen perinteen parissa työskentelevien tutkijoiden saavutukset menivät paljon pidemmälle kuin muinaisten tieteiden kääntäminen ja säilyttäminen. Tutkijat ammensivat muinaisesta perinnöstä ja rakensivat sen perustalle omia tieteellisiä saavutuksiaan. Nämä tieteen edistysaskeleet olivat suora syy Euroopassa käynnistyneelle renessanssille.
Muslimit menestyivät taiteessa, arkkitehtuurissa, tähtitieteessä, maantieteessä, historiassa, kielessä, kirjallisuudessa, lääketieteessä, matematiikassa ja fysiikassa. Monet tärkeät järjestelmät, kuten algebra, arabialaiset numerot ja nollan käsite (tärkeä matematiikan kehitykselle), olivat muslimitutkijoiden kehittämiä, jotka jaettiin keskiaikaisen Euroopan kanssa. Muslimit keksivät kehittyneitä välineitä, jotka mahdollistivat tulevat Euroopan löytömatkat, kuten astrolabin, kvadrantin ja yksityiskohtaiset navigointikartat ja kaaviot.
Keitä suurien muslimitieteilijöiden ja -ajattelijoiden joukossa oli?
Kuten monet myöhemmät renessanssin vastineensa, useimmat muslimitutkijat ja -ajattelijat olivat monialaisia ja tuottivat merkittäviä teoksia monilla aloilla. Muutamia tunnetuimpia tutkijoita olivat muun muassa seuraavat henkilöt:
Ibn Hayyan (Geber, 738–813) – tunnetaan kemian isänä.
Al-Khawarizmi (Algorizm, 750–850) – keksi algebran ja auttoi kehittämään trigonometriaa, laskentaa ja algoritmien käyttöä, joihin modernit tietokoneet perustuvat.
Ibn Firnas (kuoli 888) - kehitti lennon mekaniikan ennen Leonardo da Vinciä, ja hän rakensi myös planetaarion.
Al-Razi (Rhazes, 864–930) – loistava lääkäri, joka tunnisti ja kehitti hoidon isorokolle.
Al-Zahravi (Albucasis, 936–1013) – tunnustettu modernin kirurgian isäksi.
Ibn Sina (Avicenna, 981–1037) – erittäin tunnettu lääkäri, ”lääketieteen Kaanon” -oppikirjan ja ”Parannuksen kirjan” kirjoittaja. Hänen kirjoituksiaan pidettiin lääketieteen auktoriteettina yli viidensadan vuoden ajan.
Al-Idrisi (Dreses, 1099–1166) – teki ensimmäiset maailmankartat, jotka osoittivat selvästi Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan.
Ibn Rushd (Averroes, 1128–1198) – suuri filosofi, tähtitieteilijä ja lääkäri.
Ibn Battuta (1304–1378) – innokas maailmanmatkaaja, kirjailija ja maantieteilijä; hän vieraili suurimmassa osassa tunnettua maailmaa ja matkusti aina Espanjasta joihinkin Afrikan osiin ja Kiinaan saakka.
Mikä Koraani on?
Muslimit uskovat, että Koraani on Jumalan Sana, joka on kirjattu kokonaisuudessaan ja sanatarkasti Jumalan antamien ilmestysten mukaisesti enkeli Gabrielin kautta.
Koraani on jokaisen muslimin uskon tärkein kirja, joka koskettaa kaikkia ihmisen elämän aloja ja auttaa ymmärtämään Jumalaa, jumalanpalveluksen tärkeyttä, sekä islamin uskonoppeja ja lakeja. Koraanin pääteema on kuitenkin Jumalan suhde Hänen luomakuntaansa.
Koraanista muslimit löytävät myös ohjeet oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamiseen, muiden kohteluun ja oikeudenmukaisen talouden toimintaperiaatteet.
”Hän on lähettänyt sinulle Kirjan, joka vahvistaa sen, mitä ennen sitä oli. Hän on myös aikaisemmin lähettänyt Tooran ja Evankeliumin johdatukseksi ihmisille ja Hän on lähettänyt Ratkaisun (...)” (Koraani, 3:3–4)
Apart from the Qur’an are there any other sacred sources?
Yes, the Sunnah - the practice and example of the Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) is the second source of inspiration and instruction for Muslims. Belief in the Sunnah is part of the Islamic faith. The Prophet's Sunnah and sayings were documented extensively by his contemporaries and are known as hadith. Here are a few examples of hadith from the Prophet:
"None of you truly believe until he wishes for his brother what he wishes for himself."
"He who eats his fill while his neighbor goes without food is not a believer."
"God does not judge you according to your bodies and appearances, but He looks into your hearts and observes your deeds."
"Whoever does not express his gratitude to people shall never be grateful to God."
"Show mercy to those on earth, the One in Heaven will show mercy to you."
"God is gentle and loves gentleness."
"O People, listen to me in earnest, worship God Almighty, perform your five daily prayers, fast during the month (of Ramadan), give regular charity and perform the pilgrimage if you can afford to…
" 'A man walking along a path felt very thirsty. Reaching a well he descended into it, drank his fill and came up. Then he saw a dog with its tongue hanging out, trying to lick up mud to quench its thirst. The man saw that the dog was feeling the same thirst as he had felt, so he went down into the well again and filled his shoe with water and gave the dog a drink. God forgave his sins for this action.' The Prophet was asked: 'Messenger of God, are we rewarded for kindness towards animals?' He said, 'There is a reward for kindness to every living being.' "
"O People, listen to me in earnest, worship God Almighty, perform your five daily prayers, fast during the month (of Ramadan), give regular charity and perform the pilgrimage if you can afford to…
" 'A man walking along a path felt very thirsty. Reaching a well he descended into it, drank his fill and came up. Then he saw a dog with its tongue hanging out, trying to lick up mud to quench its thirst. The man saw that the dog was feeling the same thirst as he had felt, so he went down into the well again and filled his shoe with water and gave the dog a drink. God forgave his sins for this action.' The Prophet was asked: 'Messenger of God, are we rewarded for kindness towards animals?' He said, 'There is a reward for kindness to every living being.' "
Minkälaista on islamin säätämä palvonta?
Palvonta islamissa on jaoteltu viiteen lajiin, joista usein puhutaan viitenä pilarina. Ne ovat muslimin elämän perusta. Profeetta Muhammadin on kerrottu sanoneen:
”Islam perustuu viidelle pilarille, joita ovat: todistus, että ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä, päivittäiset rukoukset, almujen maksu, pyhiinvaellus Mekkaan ja paastoaminen ramadan-kuukautena.”
Uskontunnustus
Harjoittavan muslimin elämää ylläpitävät nämä pilarit. Ensimmäinen ja keskeisin niistä on uskontunnustus:
”Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala ja Muhammad on Hänen lähettiläänsä.”
Tämä yksinkertainen uskontunnustus on ensimmäinen asia, joka jokaisen islamin uskonnokseen hyväksyvän tulee lausua. Uskontunnustus on lausuttava vilpittömällä vakaumuksella ja ilman pakottamista. Se merkitsee uskoa siihen, että elämän ainoa päämäärä on palvella ja totella Jumalaa ja se saavutetaan noudattamalla profeetta Muhammadin esimerkkiä.
Muslimit uskovat Jumalan lähettäneen valitsemiaan sanansaattajia opastamaan ihmiskuntaa kautta historian. Näiden profeettojen opettama ja välittämä sanoma oli aina sama. Raamatun ensimmäinen käsky on: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.” Usko Jumalan ykseyteen on islamin perusta ja kauttaaltaan läsnä muslimin elämässä.
Päivittäiset rukoukset (palvontaa kiitollisuudella ja rakkaudella)
Keskeinen osa muslimin elämää on pakollinen, rituaalinen rukous. Nämä rukoukset suoritetaan viisi kertaa päivässä, ja ne ovat suora yhteys palvojan ja Jumalan välillä. Tämä hyvin henkilökohtainen suhde Luojaan mahdollistaa sen, että ihminen voi tukeutua ja luottaa täysin Jumalaan, rakastaa Häntä ja saavuttaa aidosti sisäisen rauhan ja harmonian riippumatta siitä, minkälaisia koettelemuksia elämänsä varrella kohtaa.
Profeetta Muhammad (rauha ja Jumalan siunaus hänelle) on sanonut: ”Se, joka rukoilee, puhuu yksityisesti Herransa kanssa.”
Rukoukset suoritetaan aamunkoitteessa, keskipäivällä, myöhäisiltapäivänä, auringonlaskun aikaan ja illalla. Ne muistuttavat ihmistä Jumalasta koko päivän. Säännöllinen rukous auttaa välttämään pahoja tekoja ja antaa mahdollisuuden pyytää Jumalalta armahdusta epäilyksiä vastaan.
Profeetta Muhammad kysyi seuralaisiltaan: ”Jos teistä jonkun oven edessä olisi joki, jossa hän kylpisi viidesti päivässä, niin luuletteko, että kylpijään jäisi mitään likaa?” Seuralaiset vastasivat, että ei tietenkään. Siihen Profeetta sanoi: ”Näin on viiden päivittäisen rukouksen kanssa: niillä Jumala pesee pois syntinne.”
Perjantai on muslimien kokoontumispäivä. Perjantain keskipäivän rukous poikkeaa kaikista muista rukouksista siten, että siihen sisältyy saarna. Rukoukset muina aikoina ovat suhteellisen yksinkertaisia. Niissä lausutaan Koraania ja niihin menee vain muutama minuutti.
Muslimin on hyvin suositeltavaa rukoilla päivän viisi rukousta yhteisöllisesti moskeijassa. Pohjimmiltaan moskeija on yksinkertaisesti puhdas alue, joka on tarkoitettu rukoilulle. Moskeijat ympäri maailmaa ovat saaneet erilaisia arkkitehtuurisia muotoja, jotka heijastavat paikallisia kulttuureita. Ne vaihtelevat suuresti ja ovat hyvin erilaisia keskenään. Esimerkiksi Kiinassa moskeijat saattavat olla erillisiä paviljonkeja, kun taas Intiassa ne voivat näyttää enemmänkin kehittyneiltä piha-alueilta. Turkissa moskeijat ovat kuin massiivisia kupoleita, kun Yhdysvalloissa moskeijoiden arkkitehtuuria hallitsee erilaiset lasi- ja teräsrakenteet. Kuitenkin se ainutlaatuinen jäljelle jäävä piirre, mikä kaikkia näitä moskeijoita yhdistää, on ”kutsu rukoukseen”.
Ensimmäinen ihminen, joka kutsui muslimeita rukoilemaan, oli Abessiniasta kotoisin oleva vapautettu afrikkalainen orja nimeltään Bilal ibn Rabah. Hän oli profeetta Muhammadin rakas seuralainen. Bilalin vahva ja sointuva ääni kutsui Medinan muslimeita rukoukseen viidesti päivässä.
Rukouskutsun käännös:
Jumala on Suurin! Jumala on Suurin! Jumala on Suurin! Jumala on Suurin! Todistan, että ei ole ketään muuta jumalaa kuin Jumala! Todistan, että ei ole ketään muuta jumalaa kuin Jumala! Todistan, että Muhammad on Jumalan lähettiläs! Todistan, että Muhammad on Jumalan lähettiläs! Tulkaa rukoukseen! Tulkaa rukoukseen! Tulkaa menestykseen! Tulkaa menestykseen! Jumala on Suurin! Jumala on Suurin! Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala!
Almut (palvontaa omaisuudella)
Islamin yksi tärkeimpiä periaatteita on se, että kaikki tässä maailmassa kuuluu Jumalalle, minkä vuoksi Jumala on uskonut varallisuuden ja rikkaudet ihmisten huomaan. Islamiin kuuluva pakollinen almujen maksu eli zakah tarkoittaa kirjaimellisesti ”puhdistusta” ja ”kasvua”.
Omaa omaisuutta ”puhdistetaan” antamalla siitä osuus avun tarpeessa oleville ja yhteisön yhteiseksi hyväksi. Samalla tavalla kuin puiden oksia voidaan karsia ja kasveja harventaa, niin myös käyttämättömän varallisuuden sääteleminen on hyväksi omaisuudelle ja tuo varallisuuden käyttöön tarvittavaa yhteisöllistä tasapainoa. Almut ja hyväntekeväisyys kannustavat myös talouden kasvuun yhteisöissä uusilla tavoilla.
Jokainen muslimi laskee yksilöllisesti sen, mikä määrä hänen tulisi maksaa zakah (ns. ”almuvero”).
Tähän sisältyy 2,5 %:n vuotuiset maksut tarvitseville ihmisille. Niin sanottua almuveroa ei kuitenkaan makseta ensisijaisista asuinpaikoista, autoista ja ammattityökaluista. Zakah on ainutlaatuinen konsepti verrattuna muihin antamisen muotoihin, koska se jakaa yhteiskunnan vaurauden uudelleen. Oikein sovellettuna se poistaa köyhyyden tehokkaasti.
Jumala korostaa suuresti sitä, miten tärkeää on pitää huolta yhteiskunnan apua tarvitsevista ja köyhistä ihmisistä. Hän sanoo Koraanissa: ”Niille, jotka antavat omaisuudestaan (hyväntekeväisyytenä) päivin ja öin, salaisesti ja julkisesti, on luvassa palkkio heidän Herraltaan, eikä heidän tarvitse kohdata pelkoa tai surua.” (Koraani 2:274)
Jokaisen muslimin odotetaan antavan enemmän kuin pakollisen velvollisuutensa, ja anteliaisuutta ja hyväntekeväisyyttä voi osoittaa monin tavoin. Profeetta Muhammad sanoi: ”Hyväntekeväisyyttä on jopa se, että kohtaat veljesi hymysuin.” Profeetta sanoi myös, että jos ihmisellä ei ole mitään annettavaa, voi hän välttää pahan tekemistä, mikä katsotaan hyväntekeväisyydeksi.
Paastoaminen (palvontaa pidättäytymällä)
Ramadan-kuukauden paasto on tärkeä osa muslimien elämää. Ramadanina muslimit pidättäytyvät syömisestä ja juomisesta aamun sarastuksesta auringonlaskuun saakka. Paaston aikana vältetään myös intiimiä kanssakäymistä puolisoiden välillä.
Sairaat, vanhat ja matkustavat sekä raskaana olevat ja imettävät saavat rikkoa paaston ja korvata myöhemmin ne päivät, joita eivät paastonneet. Lapset alkavat paastoamaan (ja rukoilemaan) murrosiässä, joskin monet aloittavat jo aikaisemmin.
Jumala toteaa Koraanissa: ”Uskovat! Paasto on määrätty teidän osaksenne niin kuin se määrättiin niille, jotka elivät ennen teitä, jotta te saavuttaisitte Jumalan pelon ja hurskauden.” (Koraani, 2:183)
Paastoaminen ei ole vain hyödyllistä terveydelle, vaan mahdollistaa myös aidon myötätunnon kehittymisen vähäosaisia kohtaan. Paastoaminen on kuitenkin ensisijaisesti menetelmä, jolla ihminen voi puhdistautua sisäisesti ja oppia itsehillintää. Kun paastoava pidättäytyy maallisista mukavuuksista edes lyhyeksi ajaksi, hän kykenee Jumalan jatkuvan tiedostamisen avulla toteuttamaan elämänsä tarkoitusta.
Ramadan on tärkeä ja pyhä ajanjakso muslimeille kaikkialla maailmaa. Se on mietiskelylle ja suuremmalle hengellisyydelle otollista aikaa. Ramadanina harjoitetaan hyväntekeväisyyttä tavallista enemmän ja miljoonat muslimit omistautuvat muistelemaan, pohdiskelemaan ja rukoilemaan Jumalaa. Ramadan päättyy juhlapäivään, jonka arabiankielinen nimi on Eid al-Fitr. Muslimit ympäri maailmaa juhlistavat tätä päivää, joka alkaa yhteisrukouksella, jonka jälkeen vieraillaan perheiden ja ystävien luona ja annetaan toisille lahjoja.
Pyhiinvaellus (palvontaa matkustamisen ja kärsivällisyyden kautta)
Mekkaan tehtävä pyhiinvaellus (hajj) on uskon pilari, joka muslimin tulee suorittaa kerran elämässään, mikäli hän siihen kykenee taloudellisesti ja fyysisesti. Vuosittain Mekkaan kokoontuu yli kolme miljoonaa muslimia eri puolilta maailmaa.
Pyhiinvaelluksen voidaan sanoa olevan suuri tapaaminen rauhan puolesta. Silloin muslimit kaikista maapallon eri kolkista voivat tavata toisiaan.
Muslimien pyhiinvaellukseen kuuluu Kaaban luona vierailu ja kerääntyminen Mekan laitamilla olevalle Arafat -nimiselle tasangolle, jossa muslimit rukoilevat Jumalalta anteeksiantoa. Tätä pidetään usein kuin esinäytöksenä siitä, mitä Tuomiopäivänä tulee tapahtumaan. Pyhiinvaelluksella muslimeilla on erityinen mahdollisuus pohdiskella omaa elämäänsä ja tekojaan, ja palata perheidensä ja ystäviensä luokse uskossaan vahvistuneina.
Kunnioittaako islam muita uskomuksia?
Koraanissa sanotaan yksiselitteisesti:
”Uskontoon ei pakoteta, vaan hurskaus ja eksymys ovat selvästi erillään…” (Koraani, 2:256)
Omantunnonvapaus on olennainen uskon osa islamissa. Totuus voidaan nähdä vain, jos ihmistä ei pakoteta siihen. Ei-muslimien oikeuksien suojeleminen onkin erottamaton osa islamilaista lakia.
Profeetta Muhammad (Jumalan rauha ja siunaus hänelle) on sanonut:
”Varokaa, sillä Tuomiopäivänä minä tulen itse olemaan syyttäjä sitä vastaan, joka tekee vääryyttä sellaista (muslimivaltion) kansalaista kohtaan, joka ei ole muslimi, antaa tälle suuremman vastuun kuin mitä tämä voi kantaa tai vie häneltä mitä tahansa, mikä kuuluu hänelle.”
Historiassa on paljon esimerkkejä siitä, miten muslimit ovat kunnioittaneet muiden uskontojen edustajia. Ennen Espanjan inkvisitiota esimerkiksi juutalaiset ja kristityt elivät vuosisatoja muslimihallinnon alaisuudessa nauttien vauraudesta, hyvinvoinnista ja uskonnonvapaudesta. Toinen tunnettu esimerkki on ajalta, kun Omar, muslimien toinen johtaja profeetta Muhammadin jälkeen, saapui Jerusalemiin. Hän kieltäytyi rukoilemasta Pyhän haudan kirkossa. Hän oli huolissaan, että jotkut kiihkeät muslimit saattaisivat tulevaisuudessa purkaa kirkon ja rakentaa moskeijan sen tilalle hänen kunniakseen.
Onko islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden alkuperä erilainen?
Vastaus on ”ei”. Muslimit uskovat siihen, että sama Jumala antoi alkuperäisen ja muuttumattoman Sanan niin Muhammadille, Jeesukselle ja Moosekselle kuin muillekin profeetoille. Yhteinen alkuperä selittää näiden uskontojen yhtäläisyydet monissa eri uskon asioissa ja arvomaailmassa.
”Sano: Me uskomme Jumalaan ja siihen, mitä meille on lähetetty ja mitä on lähetetty Abrahamille, Ismaelille, Iisakille, Jaakobille ja sukukunnille ja mitä Herra on antanut Moosekselle, Jeesukselle ja muille profeetoille. Me emme erottele heidän välillään vaan alistumme Hänelle.” (Koraani, 3:84)
Abrahamilla on uskovaisten esi-isänä tärkeä asema niin juutalaisuudessa, kristinuskossa kuin islamissakin. Koraanissa Abraham mainitaan yhtenä tärkeistä profeetoista, jota Jumala siunasi ja jolle Hän soi monia jälkeläisiä, joista kasvoi useita kansoja. Abrahamin toisesta pojasta Iisakista kasvoi Israelin kansa, ja heidän jälkeläisiään olivat muun muassa Mooses ja Jeesus. Muhammad taas on Abrahamin ensimmäisen pojan Ismaelin perillinen (Jumalan rauha kaikille Jumalan profeetoille).
Jumala käski Abrahamia rakentamaan saman palvonnan paikan, jonka jo Aatami oli rakentanut eli Mekassa sijaitsevan Kaaban. Kaaba on yksinkertainen kivirakennelma, Yhden ainoan Jumalan palvontaa varten pystytetty pyhäkkö. Muslimit eivät palvo Kaabaa, vaan tämä kuution muotoinen rakennus toimii vain muslimien rukoussuunnan näyttäjänä.
How did Prophet Muhammad relate to Christians?
The earliest interfaith dialogue between Christians and Muslims occurred near the beginning of Muhammad's Prophethood. The Prophet and his companions were greatly oppressed by the polytheists of Makkah. Muhammad sent some of his followers to seek refuge with the Negus of Abyssinia - a righteous and just Christian king. He listened to the Prophet's emissary with great respect and awe, especially the Qur'anic description of Mary and Jesus. This description led the king to affirm that this indeed was God's revelation, and gladly grant the Muslims the asylum they sought.
The Prophet recognized Christians as one of the "People of the Book." He treated them with respect and kindness, contracted treaties with the various Christian tribes, and he assured them the freedom to practice their faith and determine their own affairs while living under Islamic law.
One noteworthy example is when a large delegation of Christians from Najran visited the Prophet in Madinah. He received them with great hospitality, and they stayed at the Prophet's Mosque. When they wanted to leave the Mosque and go outside to perform their church services, the Prophet surprised them by offering the use of his Mosque.
Although they did not reach an agreement on all matters of faith, they left Madinah with a treaty of peace and cooperation given to them by the Prophet. This, and similar incidents, are the examples for Muslims and Christians to emulate in the pursuit of better interfaith relations.
Mitä muslimit ajattelevat Jeesuksesta?
Muslimit rakastavat ja kunnioittavat Jeesusta, joka on islamin mukaan yksi tärkeimmistä Jumalan ihmiskunnalle lähettämistä profeetoista ja lähettiläistä. Muslimit eivät Jeesuksesta puhuessaan mainitse vain hänen nimeään, vaan lisäävät sen perään myös lauseen ”Jumalan rauha ja siunaus hänelle.” Jumala puhuu Koraanissa Jeesuksen syntymän ihmeestä, ja yksi kokonainen Koraanin luku (Marian suura) on nimetty Jeesuksen äidin, Neitsyt Marian mukaan.
”Ja katso, enkelit sanoivat: »Maria, Jumala on totisesti valinnut, puhdistanut ja pyhittänyt sinut; Hän on korottanut sinut koko luomakunnan naisten yli.” (Koraani, 3:41)
»Maria, Jumala ilmoittaa sinulle hyvän sanoman, että hänen Sanansa tulee sinulle. Hänen nimensä on oleva Messias, Jeesus, Marian poika. Hän on kuuluisa tässä ja tulevassa elämässä ja yksi niistä, jotka korotetaan Jumalan läheisyyteen. Hän on puhuva ihmisille kehdostaan samoin kuin täysi-ikäisenä, ja hän on yksi vanhurskaista.» (Koraani, 3:44–45)
”Hän (Maria) sanoi: ’Herra! Kuinka saan pojan, kun kukaan ei ole koskenut minuun?’ Enkeli vastasi: ”Näin Jumala luo mitä Hän tahtoo. Kun Hän määrää jonkin asian, Hän sanoo sille: ”Ole!” ja se on.” (Koraani, 3:47)
Aivan kuten Jumala loi Aadamin ilman äitiä tai isää, Hän määräsi Jeesuksen syntymään ilman isää.
”Jeesus on Jumalan edessä samanveroinen kuin Aadam, jonka Hän loi tomusta ja sanoi: ‘Ole’, ja Aadam oli.” (Koraani, 3:59)
Elämänsä aikana Jeesus teki monia profeetallisia ihmeitä, joista Koraanissa on useita mainintoja. Koraani kertoo muun muassa Jeesuksen sanoneen: ”Olen tuonut teille merkin Herraltanne. Minä teen teille savesta linnun ja puhallan siihen, ja se muuttuu eläväksi Jumalan luvalla. Minä parannan sokeita ja spitaalisia ja herätän kuolleita henkiin Jumalan luvalla.” (Koraani, 3:49)
Muhammad ja Jeesus eivät kumpikaan muuttaneet yksijumalaisuuden periaatetta, josta jo aiemmat Jumalan profeetat puhuivat, vaan he vahvistivat sen sanoman uudestaan. Jeesus on sanonut:
”Hän on lähettänyt minut todistamaan oikeaksi sen, mitä oli ennen minua Toorassa, ja sallimaan teille osan siitä, mikä oli teiltä ennen kielletty. Olen tuonut teille merkin Herraltanne. Pelätkää Jumalaa ja totelkaa minua.” (Koraani, 3:50)
How do Muslims view Buddhism, Hinduism and other Eastern Beliefs?
A lot of the core principles of the Eastern religions contain ideas that are easily recognizable and sound quite familiar to Muslims. This indicates that Eastern religions probably have same source of revelations as does Islam and the differences in belief might actually be external influences on that pure message. These similarities form the underlying principles of a Universal truth.
It is therefore quite understandable on the stance the Qur’án takes when it advises Muslims to show respect to the beliefs of people who follow even non Abrahamic faiths.
"And insult not those whom they (Non-Muslims) worship besides Allah, lest they insult Allah wrongfully without knowledge” [al-An‘aam 6:108]
Hinduism and Buddhism have some ancient texts that set the framework for their beliefs. The oldest of the Hindu texts available are the five Vedas available today, and then what is known as the Upanishads, the Puranas and a variety of post Vedic epics, poems and plays.
These are a few verses that highlight the very nature of God that Hindus worship.
"Na tasya pratima asti" "There is no likeness of Him" Rigveda Book 8, hymn 1, verse 1 refer to the Unity and Glory of the Supreme Being.
"shudhama poapvidham" "He is bodyless and pure." [Yajurveda 40:8]6
"Ekam evadvitiyam" "He is One only without a second." [Chandogya Upanishad 6:2:1
These verses do not contradict the Quran in anyway with regards to the attributes of God. Despite this irrefutable similarity with regards to who the Creator is, human and cultural influences have taken sway over the centuries with regards to practices and worship methodologies.
Buddhism remains silent on the question of the existence of God. Buddhism was born into Hindu society wherein multiplicity of Gods was worshipped. The first of the canonical Buddhist texts were written 500 years after the death of Gautama Buddha. Both these factors could have contributed to that silence on the existence of God. Other eastern religions like Confucianism, Shintoism and Taoism among others are faiths that depend on animistic beliefs, ancestor worship, and nature worship as elements within these faiths. They serve their societies as reference points for proper functioning of societies and very rarely delve into the spiritual aspects of people’s beliefs.
What is the Islamic opinion on Atheism, Agnosticism and other Secular Beliefs?
Atheism, humanism and other agnostic beliefs tend to question the existence of a Divine Being or beings or refuse to accept it outright. Atheism strongly pushes the idea of non-existence of God. Agnostics take a more measured approach by sitting on the fence so to speak, and find solace in proclaiming that they “don’t know” if God exists or that they are searching for empirical evidence” for the existence of Divine being or beings.
The Quran speaks directly to such individuals and exhorts them to think over their world view by placing three important questions for them to ponder upon.
Or were they created from nothing? Or were they their own creators? Or is it they who created the heavens and the earth? No; the truth is that they lack sure faith (Surah At -Tur 52: 35,36)
The Quran outlines three distinct possibilities towards understanding human existence and the existence of the Universe itself. The Qurán asks the following questions:
Were they created from nothing?
This question basically begs the question did the Universe come from nothing, or can anything be created from nothing. If there was something beforethe Universe, what was it and who had power over that something?
Were they their own creators? To create oneself would mean that the creator would have to exist and not exist at the same time. That is a nonsensical argument. Therefore, for something to come into existence, there had to be intention to create it, and therefore, the intention had to reside in something. The intention is the stumbling block to the idea that something can create itself.
Is it they who created the heavens(skies) and the earth?
This proposition by means of implication, asks whether created being could create the Universe. This draws the argument into infinite regression as one could very well ask who created the created being to infinity, and if this question does go on for infinity, would the Universe have come into existence? For it to come into existence, there has to be the first cause, the uncaused cause. Occam’s razor would then push the idea of the Universe to be created by the first cause in the first instance.
This would mean, the Universe exists, that it was created by an Uncaused Cause, that has always existed as being the simplest and the only logical explanation for the existence.
Outside of these three possibilities, the Universe could not have come into existence.
Miksi islam on niin usein väärinymmärretty?
Levottomassa nykyajan maailmassa islam on usein otsikoissa – suurimmaksi osaksi vääristä syistä. Islam tarkoittaa rauhaa ja valtaosa muslimeista kokee tämän rauhan elämässään noudattamalla sen periaatteita. On kuitenkin ihmisiä, jotka vääristävät islamia ja pyrkivät esittämään sen väkivaltaa suvaitsevana uskontona henkilökohtaisten ja poliittisten hyötyjen takia. Islamin näkeminen rauhattomien maailmantapahtumien kautta ja sen tuomitseminen muutamien harhassa olevien ihmisten käytöksen perusteella ovat pääsyitä siihen, miksi islam on usein niin väärinymmärretty uskonto.
Joskus islamia vääristetään tarkoituksella. Tietyt poliitikot, uskonnolliset johtajat ja media ovat tehneet islamista ideaalisen syntipukin. Sillä, että islam yhdistetään epäinhimillisiin tekoihin, joihin pieni vähemmistö muslimeista on syyllistynyt, he ovat onnistuneet saamaan suuret väkijoukot tukemaan heitä poliittisesti ja taloudellisesti, lukemaan heidän sanomalehtiään sekä seuraamaan heidän televisio- ja radio-ohjelmiaan.
Kuitenkin kasvava määrä muslimeja vastustaa tällaista vääryyttä, ja islamin todellinen ja rauhanomainen luonne on käymässä ilmi yhä selvemmin. Muslimit itse vastustavat julkisesti terrorismia, viattomien ihmisten vainoamista ja tappamista sekä kaikkia ihmisiä, jotka syyllistyvät tämänkaltaiseen epäoikeudenmukaisuuteen riippumatta siitä, minkä uskonnon nimissä vääryys tehdään.
Itse sana ”islam” juontaa juurensa arabiankielisestä sanasta ”rauha”. Viidesosa maailman väestöstä on valinnut tämän rauhan elämäntavakseen.
Mikä on Jihad?
Jihad on kaunis, mutta hyvin väärinymmärretty islamilainen konsepti. Arabiankielinen sana ”jihad” juontaa juurensa verbistä ”jaahada”, mikä tarkoittaa pyrkimystä, kamppailua, rasitusta, ponnistelua, kilvoittelua, tavoittelua, sinnittelyä ja puolustamista. Kaikki edellä mainitut sanat kuvaavat käsitettä jihad.
Jumala toteaa muslimien pyhässä kirjassa Koraanissa seuraavasti:
”Uskovaiset, kerronko teille kaupasta, joka pelastaa teidät tuskalliselta rangaistukselta: uskokaa Jumalaan ja Hänen lähettilääseensä ja kamppailkaa Jumalan tiellä hengellänne ja omaisuudellanne. Tämä on teille parasta. Kunpa vain tietäisitte.” (Koraani, 61:10–11)
Onko Jihad sama asia kuin “Pyhä sota”?
Ei ole.
Jihadia ei tulisi milloinkaan sekoittaa tähän käsitteeseen, sillä ajatus pyhästä sodasta on islamille vieras. Pyhän sodan käsitettä ei ole mainittu Koraanissa, eikä sitä löydy edes klassisen islamin opetuksista. Itse asiassa ristiretkeläiset toivat tämän käsitteen muslimien keskuuteen, kun he julistivat ”pyhän sodan” vääräuskoisia muslimeja vastaan Pyhällä maalla. Vastoin yleistä olettamusta jihad ei tarkoita ihmisten pakottamista islamin uskoon, eikä sitä tulisi milloinkaan ymmärtää islamin levittämisenä ja siihen käännyttämisenä. Siitäkin huolimatta jotkut muslimit ovat ymmärtäneet sen tarkoittavan juuri sitä. Jihad on hyveellinen islamilainen käsite, jonka vääristäminen on islamin opetuksien vastaista.
Jihad on jaloa ponnistelua, jonka kautta muslimi pyrkii parantamaan itseään, yhteisöään, kansaansa ja maailmaa kokonaisuudessaan. Taistelu, jonka äidit käyvät läpi raskauden, synnytyksen ja lapsensa kasvattamisen aikana tai vuosien kova työ, jonka opiskelija tekee hyvän koulutuksen eteen, on jihadia. Jihadia on myös se, kun palomies asettaa henkensä alttiiksi toisten pelastamiseksi tai rohkeus, jota henkeään, maataan, vapauttaan ja uskoaan puolustava sotilas ilmentää.
Mitä Islam sanoo sodasta?
Islam sallii taistelemisen, kun ihminen puolustaa itseään, uskoaan tai niitä, joiden perusoikeuksia on rikottu. Islamissa on asetettu tiukat taistelua koskevat säädökset, jotka kieltävät muun muassa siviilien sekä viljelyksien, puiden ja karjan vahingoittamisen. Muslimit näkevät asian niin, että jos hyvät ihmiset eivät olisi valmiita taistelemaan oikeuden ja hyvien asioiden puolesta, epäoikeudenmukaisuus ja vääryys hallitsisivat maailmaa. Terrorismin kaikki muodot ovat kiellettyjä islamissa, olipa kyseessä sitten itsemurhapommittajien sokea tappaminen, ydinaseiden välityksellä tapahtuva ihmisten surmaaminen, kiduttaminen, sodan taktiikkana käytetty nöyryyttäminen tai ruumiiden silpominen ja halventaminen.
Jumala sanoo Koraanissa:
”Niille, joita vastaan taistellaan, on annettu lupa taistelemiseen, koska heille on tehty vääryyttä. Jumala pystyy heitä auttamaan. Heidät on ajettu kodeistaan ilman muuta syytä kuin että he sanoivat: ‘Jumala on Herramme.’ Ellei Jumala olisi suojellut toisia ihmisiä toisten avulla, olisi erakkomajat, kirkot, rukouspaikat ja moskeijat, joissa Jumalan nimi lausutaan usein, varmasti tuhottu. Jumala auttaa sitä, joka auttaa Häntä. Jumala on Voimakas, Mahtava.” (Koraani, 22:39–40)
Taisteleminen on sallittu ainoastaan silloin, kun kaikki väkivallattomat keinot on käytetty. Usein väärinymmärretty ja ylikäytetty termi jihad tarkoittaa kirjaimellisesti ”taistelua” eikä ”pyhää sotaa” (termi, jota ei löydy mistään Koraanin kohdasta). Islamilaisena käsitteenä jihad voi henkilökohtaisella tasolla ilmetä esimerkiksi sisäisenä taisteluna pahaa vastaan, taisteluna soveliaisuuden ja hyvyyden puolesta sosiaalisella tasolla tai taistelukentällä tapahtuvana kamppailuna, jos ja kun se on tarpeen.
Miten islam takaa ihmisoikeudet?
Koraanissa sanotaan, että Jumala on luonut kaikki ihmiset tasa-arvoisiksi ja antanut jokaiselle oikeuden tavoitella omaa kohtaloaan. Islamin mukaan kaikkien muslimiyhteiskunnassa elävien ihmisten elämä, kunnia ja omaisuus ovat pyhiä asioita riippumatta siitä, onko kyseinen henkilö muslimi vai ei. Rasismi, seksismi ja ennakkoluulot eivät ole hyväksyttäviä asioita islamissa.
Koraanissa puhutaan ihmisten tasa-arvosta seuraavalla tavalla:
”Ihmiset, me olemme luoneet teidät mieheksi ja naiseksi ja tehneet teistä kansoja ja heimoja, jotta te tutustuisitte toisiinne. Jumalan luona jalosukuisin teistä on se, joka on hurskain. Jumala on Tietävä, Tunteva.” (Koraani, 49:13)
Oikeus elämään on ihmisoikeuksien perusta, ja Koraani katsookin, että yhden ihmisen epäoikeudenmukainen tappaminen rinnastuu koko ihmiskunnan surmaamiseen: ”...jos joku tappaa yhden ihmisen…, on kuin hän olisi tappanut kaikki ihmiset…” (Koraani, 5:32)
Muslimiyhteiskunnan elämän kulmakivi on kaikkien ihmisten tasapuolinen kohtelu ja jokaisen yksilön oikeuksien turvaaminen. Jumala sanoo Koraanissa:
”Uskovaiset, olkaa Jumalan edessä rehellisiä todistajia, älkääkä antako joitain ihmisiä kohtaan tuntemanne vihan johtaa teitä toimimaan epäoikeudenmukaisesti. Olkaa oikeudenmukaisia, se on lähempänä hurskautta. Pelätkää Jumalaa, sillä Hän tietää, mitä te teette.” (Koraani, 5:8)
Miksi perhe on niin tärkeä muslimeille?
Perhe on islamilaisen yhteisön ja yhteiskunnan perusta. Tasapainoiset perhesuhteet antavat yhteisön jäsenille heidän tarvitsemaansa tuen ja turvan ja auttavat jokaista muslimia kehittämään itseään henkisesti.
Monissa yhteiskunnissa, joissa muslimit ovat valtaväestö, perheet ovat tavanomaisesti isoja ja samassa taloudessa voi asua useampikin sukupolvi yhdessä tukien toisiaan arjen haasteissa.
Islamissa painotetaan vanhempien kunnioittamisen tärkeyttä. Varsinkin äidit ovat erityisen kunnioitettavassa asemassa. Koraanissa Jumala sanoo:
”Me olemme säätäneet ihmiselle, että hänen tulee kunnioittaa vanhempiaan. Hänen äitinsä on kantanut häntä vaivalla ja imettänyt häntä kaksi vuotta, joten ole kiitollinen Minulle ja vanhemmillesi. Minun luonani on määränpää.” (Koraani, 31:14)
Islamissa kehotetaan kaikkia muslimeja avioitumaan ja perustamaan perhe.
”Yksi Hänen merkeistään on se, että Hän on luonut omasta joukostanne teille puolisoita, jotta voisitte löytää heistä lohtua. Ja Hän on asettanut rakkauden ja armon teidän välillenne. Totisesti tässä on merkkejä niille, jotka ajattelevat.” (Koraani, 30:21)
Kuinka islam korottaa naisten asemaa?
Koraanin mukaan miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia Jumalan edessä; molemmat luotiin yksinomaan palvomaan Jumalaa uskon ja hyvien tekojen kautta.
Tyttölasta arvostetaan islamissa jo siitä lähtien, kun munasolu muuttuu alkioksi. Jumala sanoo muslimien pyhässä kirjassa Koraanissa:
”Ihmiset, pelätkää Herraanne. Hän loi teidät yhdestä sielusta, ja siitä Hän loi sille kumppanin, ja molempien kautta Hän levitti (maan päälle) lukemattomia miehiä ja naisia. Kun te pyydätte toisiltanne apua vedoten Jumalaan, pelätkää Häntä ja vaalikaa perhesiteitänne. Totisesti Jumala tarkkailee teitä alati.” (Koraani, 4:1)
Islamissa naiset ovat yksilöitä, joilla on täsmälliset oikeudet, kuten oikeus elää, oppia, periä, testamentata ja tienata sekä omistaa omaisuutta ja luopua siitä. Sen lisäksi naisella on oikeus valita aviomiehensä, saada häälahja, pitää sukunimensä ja hakea avioeroa. Tämän lisäksi miehen tulee taata vaimolle vähintään sama elintaso kuin tällä oli ennen avioliittoa. Jumala palkitsee niin naiset kuin miehet hurskaasti eletystä elämästä.
Musliminaiset pukeutuvat säädyllisesti ja arvokkaasti. Pukeutumisen tarkoitus ei ole vain suojella fyysisiltä seikoilta, vaan myös varjella moraalittomuudelta ja ylpeydeltä.
Islamilainen vaatetus koskee niin naisia kuin miehiä. Se asettaa vaatimuksia moraalin ja vastavuoroisen kunnioituksen suhteen molempien sukupuolten välille. Sen tuloksena miehet ja naiset saavuttavat vapauden sisäisiltä vieteiltään, jolloin keskittyminen suurempiin saavutuksiin on helpompaa.
Mitä Koraani sanoo naisten luomisesta ja heidän tarkoituksestaan?
Tyttölasta arvostetaan islamissa jo siitä lähtien, kun munasolu muuttuu alkioksi. Jumala puhuu muslimien pyhässä kirjassa Koraanissa:
”Ihmiset, pelätkää Herraanne. Hän loi teidät yhdestä sielusta, ja siitä Hän loi sille kumppanin, ja molempien kautta Hän levitti (maan päälle) lukemattomia miehiä ja naisia. Kun te pyydätte toisiltanne apua vedoten Jumalaan, pelätkää Häntä ja vaalikaa perhesiteitänne. Totisesti Jumala tarkkailee teitä alati.” (Koraani, 4:1)
Koraanin mukaan oli olemassa Eedenin puutarha, jossa oli kielletty puu. Eedenin puutarhaa käsittelevät Koraanin jakeet eivät mainitse omenapuuta tai käärmettä, eivätkä varsinkaan kohdista syytöstä pelkästään Eevaan. Koraanin mukaan sekä Eeva että Aatami tekivät syntiä samaan aikaan. He tunsivat kuitenkin häpeää ja katuivat tekoaan, jolloin Jumala armahti heitä molempia. Jumala antoi heille johdatuksensa ja ohjasi heidät takaisin luokseen.
”...Jokainen sielu on vastuussa vain itsestään, eikä kukaan joudu kantamaan toisen taakkaa…” (Koraani, 6:164)
Siksi islam ei tunne perisynnin käsitettä. Jokainen lapsi syntyy synnittömänä, eikä kenenkään ihmisen ylle aseteta perinnöllistä synnin taakkaa.
“Jokainen mies tai nainen, joka uskoo ja tekee hyviä tekoja, saa käydä sisään Paratiisiin eikä hänelle tehdä hiventäkään vääryyttä.” (Koraani, 4:124)
Naisten ja miesten olemassaolon ainoa tarkoitus on Jumalan palveleminen uskon ja hyvien tekojen kautta, mikä täyttää heidän roolinsa osana Jumalan luomistyötä maan päällä.
Antaako islam naisille yhtäläiset oikeudet?
Kyllä, ehdottomasti. Islam opettaa naisten ja miesten tasa-arvoa. Kuitenkin joissakin muslimimaissa ja -yhteisöissä vallitsee patriarkaalinen kulttuuri, joissa naisilta kielletään oikeudettomasti Jumalan heille antamat oikeudet.
Koraanissa ei missään kohdassa sanota, että jompikumpi sukupuoli olisi parempi kuin toinen. Jumala sanoo selkeästi, että ihmiset voivat olla toisiaan parempia vain hurskaudessa ja oikeamielisyydessä eli hyveissä, jotka vain Luoja yksin voi arvottaa.
”Ihmiset, me olemme luoneet teidät mieheksi ja naiseksi ja tehneet teistä kansoja ja heimoja, jotta te tutustuisitte toisiinne. Jumalan luona jalosukuisin teistä on se, joka on hurskain. Jumala on Tietävä, Tunteva.” (Koraani, 49:13)
Islamissa naiset ovat yksilöitä, joilla on täsmälliset oikeudet, kuten oikeus elää, oppia, periä, testamentata sekä tienata ja omistaa omaisuutta ja luopua siitä. Naisella on oikeus valita aviomiehensä, saada häälahja, pitää sukunimensä ja hakea avioeroa. Lisäksi miehen tulee taata vaimolle vähintään sama elintaso kuin tällä oli ennen avioliittoa. Jumala palkitsee niin naiset kuin miehet hurskaasti eletystä elämästä.
Mitä islamissa sanotaan vaimoista ja aviomiehistä?
”Eräs Hänen merkeistään on se, että Hän on luonut teidän omasta joukostanne teille puolisoita, jotta te voisitte levätä heidän luonaan. Hän on asettanut rakkauden ja armon teidän välillenne. Tässä on merkkejä niille, jotka ajattelevat.” (Koraani, 30:21)
Avioliitto perustuu molemminpuoliseen rakkauteen ja kunnioitukseen. Islamissa avioliitto on pyhä sopimus, joka perustuu naisen ja miehen tahtoon olla aviossa. Pakottaminen avioliittoon ei ole sallittua, ja molemmilla aviopuolisoilla on oikeus tehdä omia ehtoja avioliitolle. Sen lisäksi morsian pitää sukunimensä ja sulhasen antaman häälahjan. Islamilaiset häät kulminoituvat julkiseen juhlaan, joka yleensä perustuu paikalliseen kulttuuriin ja tapoihin.
Aviomies ja -vaimo ovat toistensa suojelijoita. He ovat tasa-arvoisia kumppaneita ja parhaita ystäviä, jotka ovat uskollisia toisilleen.
Aviomiehen velvollisuuksiin kuuluu elättää, ylläpitää ja suojella perhettä. Hänen tulee täyttää velvollisuutensa neuvottelemalla ja hyväntahtoisuudella. Vaimoa ei edellytetä jakamaan omaisuuttaan tai tienestejään, mutta hänellä on oikeus siihen niin halutessaan. Molemmat aviopuolisot tekevät yhdessä kotitöitä – kokkaavat ja siivoavat – ja kasvattavat lapsia yhdessä.
Jos aviopari ei kykene elämään yhdessä rauhanomaisesti, viimeisenä keinona sallitaan yhteisymmärryksessä tehty avioero. Avioerotilanteissa oikeus pienten lasten huoltajuuteen on kuitenkin ensisijaisesti äidillä.
Profeetta Muhammad (Jumalan rauha ja siunaus hänelle) sanoi: ”Kohtele naisia hyvin ja ole lempeä heitä kohtaan, sillä he ovat teidän kumppaneitanne ja auttajianne.”
Mitä Koraanissa sanotaan äitiydestä?
”Me olemme myös käskenyt ihmisen tehdä hyvää vanhemmilleen; hänen äitinsä on kantanut hänet tuskalla ja synnyttänyt hänet kivulla. Kantaminen ja vieroittaminen kestää kolmekymmentä kuukautta, ja kun hän saavuttaa kypsyysiän ja täyttää neljäkymmentä vuotta, hän sanoo: »Herra, suo minun olla kiitollinen siitä armosta, jota olet osoittanut minulle ja vanhemmilleni, anna minulle kykeneväisyyttä tehdä hyviä tekoja, jotka miellyttävät Sinua ja salli vanhurskauden olla jälkeläisteni osana. Totisesti minä teen katumuksen Sinulle ja alistun Sinun tahtoosi.»” (Koraani, 46:15)
Äideillä on islamissa erityinen kunnia-asema.
Eräs mies tuli profeetta Muhammadin luo ja kysyi: ”Oi Jumalan sanansaattaja, kuka ihmisistä ansaitsee eniten hyvän seurani?” Profeetta vastasi: ”Äitisi”. Mies kysyi: ”Entä kuka hänen jälkeensä?” Profeetta vastasi: ”Äitisi”. Sitten mies kysyi: ”Entä kuka sitten?” Vasta silloin profeetta vastasi: ”Isäsi.”
Nämä ja muut viittaukset Koraanissa sekä perimätiedossa mainitut tapaukset profeetta Muhammadin elämästä osoittavat selvästi sen, miten korkean aseman islam on antanut äideille.
Muslimille äiti on vahvuuden ja rohkeuden esikuva, joka on myötätuntoinen, ystävällinen ja rakastava.
Mitä muslimit ajattelevat Mariasta, Jeesuksen äidistä?
Muslimit kunnioittavat ja ihailevat Mariaa, profeetta Jeesuksen äitiä (Jumalan siunaus ja rauha molemmille), joka on ainoa nainen, jonka mukaan on nimetty kokonainen luku Koraanissa. Maria oli naiseuden esikuva; vahvuuden ja rohkeuden ilmentymä, tietävä, älykäs sekä myötätuntoinen ja hyväsydäminen nainen.
Marian isä oli Imran, joka taas oli Mooseksen veljen Aaronin jälkeläinen. Maria kasvoi Jerusalemin temppelin pappina toimivan enonsa profeetta Sakariaan luona. Marian eno tunnetaan myös Johannes Kastajan isänä. Jumala puhuu Marialle Koraanin kunnioitetuimmissa jakeissa:
”Enkelit sanoivat: ‘Maria, Jumala on valinnut sinut ja puhdistanut sinut, ja Hän on valinnut sinut kaikkien naisten joukosta.
...Maria, Jumala lähettää sinulle ilosanoman Sanastaan, jonka nimi on Messias, Jeesus, Marian poika. Hän on kunnioitettu tässä ja tuonpuoleisessa elämässä, ja hän on Jumalan lähellä. Hän puhuu ihmisille kehdossaan ja samoin aikuisena, ja hän on hurskas.’
Maria vastasi: ‘Herrani, kuinka minä voisin saada lapsen? Eihän yksikään ihminen ole koskenut minuun.’
Enkeli vastasi: ‘Herrasi luo, mitä tahtoo. Kun Hän päättää asian, Hän sanoo sille: ‘Ole!’ ja se on.’” (Koraani, 3:42, 45–47)
Koraani kertoo Mariasta:
”Maria tuli raskaaksi ja vetäytyi kaukaiseen paikkaan. Synnytyspoltot saivat hänet ottamaan tukea palmupuusta, ja hän sanoi: ‘Kunpa olisin kuollut ennen tätä ja vaipunut unohduksiin.’
Silloin ääni huusi hänelle alhaalta: ‘Älä sure, sillä Herrasi antaa puron kummuta jalkojesi juuresta. Ravista palmua, niin se pudottaa sinulle tuoreita, kypsiä taateleita. Syö ja juo rauhallisin mielin ja jos näet jonkun, sano: ‘Olen vannonut Armolliselle paastoavani ja olevani tänään puhumatta kenellekään.’”
Hän palasi kansansa luo kantaen lasta sylissään, ja he sanoivat: ‘Maria, olet tehnyt ennenkuulumattoman teon. Aaronin sisar, ei isäsi ollut paha mies eikä äitisi tehnyt huorin.’ Maria viittasi lapseen, mutta he sanoivat: ‘Kuinka me voisimme puhua kehdossa makaavan lapsen kanssa?’ Lapsi puhkesi puhumaan: ‘Minä olen Jumalan palvelija, ja Hän on antanut minulle Kirjan, tehnyt minusta profeetan ja siunannut minua, missä ikinä kuljenkin. Hän on määrännyt minut rukoilemaan ja antamaan almuja niin kauan kuin elän ja olemaan kuuliainen äitiäni kohtaan, eikä Hän ole tehnyt minusta niskuroivaa eikä kurjaa. Rauha minulle päivänä, jona synnyin, päivänä, jona kuolen ja päivänä, jona minut herätetään henkiin.’” (Koraani 19:22–33)
Haluaako islam, että naiset ovat julkisuudessa ja että he ovat poliittisesti aktiivisia?
Kyllä.
Islam ei vain kannata, vaan myös velvoittaa naiset (ja miehet) olemaan vastuullisia ja käyttämään älyään hyvään ja estämään pahuutta osana Jumalan luomistyötä maan päällä.
”Uskovaiset, sekä miehet että naiset, ovat toistensa ystäviä. He käskevät hyvään ja kieltävät pahasta, pitävät rukouksensa, antavat almuja ja tottelevat Jumalaa ja Hänen lähettilästään. Heitä Jumala armahtaa. Hän on Mahtava, Viisas.” (Koraani, 9:71)
Useissa Koraanin jakeissa kerrotaan tärkeistä naishenkilöistä, joita olivat muun muassa Jeesuksen äiti Maria, Saban kuningatar Bilqis, joka hallitsi oikeudenmukaisesti ja uskoi yhteen Jumalaan sekä Faaraon vaimo Asiya, joka pelasti profeetta Mooseksen. Historia kertoo myös muista mahtavista naisista kuten Aishasta, joka oli viisas opettaja (hän opetti ihmisiä päivittäin yli viidenkymmenen vuoden ajan) ja filosofi sekä profeetta Muhammedin vaimo. Historiaan on jäänyt myös kuuluisa akvedukteja pyhiinvaeltajille rakentanut nainen nimeltä Zubayda.
Ensimmäisessä islamilaisessa valtiossa, Medinassa, profeetta Muhammad pyysi naisia yksitellen (yksi ihminen, yksi ääni) esittämään uskollisuutensa islamille ja hänen johtajuudelleen. Naisia edellytettiin silloin, kuten nykyäänkin, käyttämään oikeuden takaamaa rooliaan yhteiskunnan yhdenvertaisina jäseninä.
Nykypäivänä musliminaiset tekevät työtä yhteisen hyvän vuoksi muun muassa aktivisteina, artisteina, yrittäjinä, johtajina, tutkijoina, tieteilijöinä, sosiaalityöntekijöinä ja opettajina. Musliminaiset ovat edustettuina kaikilla yhteiskunnan aloilla, eikä heidän uskonnollinen identiteettinsä estä heidän aktiivisuuttaan, vaan tukee sitä.
Miksi musliminaiset pukeutuvat niin kuin pukeutuvat?
”Sano uskovaisille miehille, että he luovat katseensa maahan ja hillitsevät halujaan. Tämä on heille säädyllisintä, ja Jumala tietää mitä he tekevät. Sano myös uskovaisille vaimoille, että luovat silmänsä maahan ja hillitsevät halujaan eivätkä näyttele sulouttaan tavallisuudesta poiketen ja että huntu verhoaa heidän povensakin. Älkööt he näyttäkö sulouttaan muille kuin miehilleen tai isilleen…” (Koraani, 24:30–31)
Jumala sanoo Koraanissa: ”Jo synnyttämiskykynsä menettäneet naiset, joilla ei ole enää aviollisia taipumuksia, saavat riisua vaatteitaan haluamatta näytellä alastomuuttaan, eikä sitä lueta heille synniksi, mutta parempi heille on, jos he siitä pidättäytyvät, sillä Jumala on Tietävä, Viisas.” (Koraani, 24:60)
Musliminaiset pukeutuvat säädyllisesti ja arvokkaasti. Pukeutumisen tarkoitus ei ole vain suojella fyysisiltä seikoilta, vaan myös varjella moraalittomuudelta ja ylpeydeltä.
Islamilainen vaatetus koskee niin naisia kuin miehiä. Se asettaa vaatimuksia moraalin ja vastavuoroisen kunnioituksen suhteen molempien sukupuolten välille. Tuloksena miehet ja naiset ovat vapautettuja sisäisiltä vieteiltään, jolloin keskittyminen suurempiin saavutuksiin on helpompaa.
Islamilaisella pukukoodilla on monia muotoja, jotka heijastavat myös islamilaisen maailman kulttuurillista monimuotoisuutta.
Kuinka islam suojelee naisia väkivallalta?
Islam tarkoittaa rauhan tavoittelemista, jonka ihminen voi saavuttaa keskittymällä yhteen ainoaan Jumalaan, antamalla Hänelle koko mielensä, sydämensä ja sielunsa. Tämä vapauttaa naisen muiden alistamiselta ja korvaa pelon itsekunnioituksella, heikkouden vahvuudella ja riidat levollisuudella. Jumala sanoo Koraanissa: ”...Älkää pelätkö ihmisiä vaan Minua…” (Koraani, 5:44)
Islam kieltää ehdottomasti yhdenkään ihmisen, ryhmän tai kenenkään maan päällä elävän olennon alistamisen ja julman kohtelun. Jumala käskee kohtelemaan naisia hyvin heidän syntymästä aina kuolemaan saakka. Naisiin kohdistuva sanallinen, henkinen, emotionaalinen, seksuaalinen ja fyysinen väkivalta on kiellettyä, kuten myös naisten kunniaan ja siveyteen kohdistuvat valheelliset syytökset. Miehiä muistutetaan Koraanissa: ”...älkääkä ahdistako heitä (naisia) tehdäksenne heidän elämänsä tukalaksi…” (Koraani, 65:6)
Profeetta Muhammad sanoi: ”Vain kunnialliset miehet kohtelevat naisia kunnioittavasti ja oikeudenmukaisesti. Vastaavasti vain halpamaiset, petolliset ja epärehelliset miehet vahingoittavat ja loukkaavat naisia. Fyysiseen väkivaltaan liittyen profeetta Muhammad lisäsi: ”Älä ikinä lyö vaimojasi, sillä he ovat kumppaneitasi ja uskollisia auttajiasi.” Profeetta Muhammad havainnollisti tätä käskyä omassa elämässään eikä koskaan lyönyt naista tai lasta. Hän takasi naisten elämän, kunnian ja omaisuuden suojan.
”Miksi te ette siis taistele Jumalan tiellä niiden heikkojen miesten, naisten ja lasten puolella, jotka sanovat: ‘Herramme, vapauta meidät tästä kaupungista, jonka asukkaat tekevät väärin. Anna meille luotasi suojelija ja anna meille luotasi auttaja?’” (Koraani, 4:75)
Mikä on vanhempien ihmisten asema islamissa, ja mitä muslimit ajattelevat kuolemasta ja sen jälkeisestä elämästä?
Muslimien tulee kunnioittaa ja pitää huolta vanhuksista, minkä vuoksi onkin melko tavallista, että isovanhemmat, lapset ja lapsenlapset elävät kaikki samassa taloudessa.
Jokaisen muslimin velvollisuus on auttaa vanhempiaan, minkä katsotaan olevan seuraavaksi tärkein velvoite Jumalan palvonnan jälkeen. Islamissa katsotaan halveksittavana tekona ilmaista minkäänlaista ärtymystä vanhempiaan kohtaan silloin, kun heidän kanssaan toimiminen vaikeutuu sellaisista ikääntymiseen liittyvistä seikoista, mitkä eivät ole heidän syytään.
Jumala sanoo Koraanissa: ”Herrasi on säätänyt, että teidän tulee palvoa vain Häntä ja että teidän tulee kunnioittaa vanhempianne. Saavuttivatpa he molemmat tai vain toinen heistä korkean iän elinaikanasi, älä milloinkaan sano heille edes sanaa ’hyi’ äläkä aja heitä pois, vaan puhu heille ystävällisesti. Ole nöyrä ja levitä armon siipi heidän ylleen ja rukoile sanoen: ‘Herrani, armahda heitä, sillä he kasvattivat minua, kun olin pieni.’” (Koraani, 17:23–24)
Muslimin kuoltua hänen ruumiinsa pestään, kääritään puhtaaseen valkoiseen liinaan ja hänen haudallaan lausutaan erityisiä rukouksia. Muslimin hautaamisen tulisi mahdollisuuksien mukaan tapahtua jo kuolinpäivänä.
Muslimit uskovat siihen, että tämänpuoleinen elämä on vain koettelemus ennen tuonpuoleiseen siirtymistä. Jumala sanoo Koraanissa: ”Jokainen sielu maistaa kuolemaa. Ylösnousemuksen päivänä te saatte täyden palkkanne. Se, jota varjellaan tulelta ja joka pääsee paratiisiin, on saanut suuren voiton. Tämänpuoleinen elämä on vain pettävä, hetkellinen nautinto.” (Koraani, 3:185)
Mikä on islam ja kuka muslimeja?
Mitä muslimit uskovat?
Kuka on Allah?
Mikä on elämän tarkoitus?
Kuka oli Muhammad?
Kuinka Muhammadista tuli Jumalan sanansaattaja?
Miten islamin leviäminen vaikutti muuhun maailmaan?
Who were some of the great Muslim scientists and thinkers?
Mikä Koraani on?
Apart from the Qur’an are there any other sacred sources?
Millaista palvontaa islamissa määrätään?
Kunnioittaako islamia muita uskomuksia?
Ovatko islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden taustat erilaiset?
How did Prophet Muhammad relate to Christians?
Mitä muslimit ajattelevat Jeesuksesta?
How do Muslims view Buddhism, Hinduism and other Eastern Beliefs?
What is the Islamic opinion on Atheism, Agnosticism and other Secular Beliefs?
Miksi Islam on usein väärinymmärretty?
Mikä on Jihad?
Onko Jihad sama asia kuin “Pyhä sota”?
Mitä Islam sanoo sodasta?
Miten islam takaa ihmisoikeudet?
Miksi perhe on niin tärkeä muslimien kannalta?
Kuinka islam nostaa naisten asemaa?
Mitä Koraani sanoo naisten luomisesta ja tarkoituksesta?
Antaako islam naisille yhtäläiset oikeudet?
Mitä islamissa sanotaan vaimoista ja aviomiehistä?
Mitä Koraanissa kirjoitetaan äitiydestä?
Mitä muslimit ajattelevat Mariasta, Jeesuksen äidistä?
Haluaako islam, että naiset ovat julkisuudessa ja että naisilla on poliittisia mielipiteitä?
Miksi musliminaiset pukeutuvat niin kuin tekevät?
Kuinka islam suojelee naisia väkivallalta?
Mikä on vanhempien ihmisten asema Islamissa, ja mitä muslimit ajattelevat kuolemasta ja sen jälkeisestä elämästä?
We are just one click away from solving all your Information Technology problems...